למד על דרוג והערכת יהלומים על פי 4 פרמטרים

יהלומים סינתטיים

גידול יהלומים על ידי אדם נקשר בעבר בתחום האלכימיה.עם התקדמות והתפתחות המדע, הפך חלום זה למציאות,וכיום ישנם מספר חברות המתמחות בסינטוז (גידול =סינטוז) יהלומים . ישנם כמה שיטות לסינטוז יהלומים,ולכל שיטה יש את חסרונותיה ויתרונותיה.

שיטת HPHT 

כאמור, בטבע יהלומים נוצרים בתנאי לחץ גבוה (60,000 אטמוספרות) ,וטמפרטורה גבוהה (כ-3000 מעלות צלזיוס). לכן, ניסו בתחילה ליצור תנאים דומים במעבדה, הבעיה היא, שיצירת תנאים כאלו ,מחזיקה רק זמן מועט במעבדה (כמה שניות), ולכן ,יהלומים אשר התקבלו בשיטה זו היו קטנים במיוחד. בשיטה זו ,הקרויה "מעבר ישיר" ,לקחו החוקרים כמות מסוימת של גרפיט, וחשפו אותה לתנאי הלחץ והטמפרטורה הגבוהים. התוצאה כאמור ,הייתה שיהלומים נוצרו , אך בקנה מידה זעיר במיוחד.

המסה במתכת

שיטה פרקטית ונפוצה יותר לגידול יהלומים היא שיטה הקרויה "המסה במתכת". יישום טכניקה זו מבוסס אף הוא על לחץ גבוה וטמפרטורה גבוהה, אם כי הטמפרטורה יחסית נמוכה לשיטה הקודמת(1200 מעלות),והלחץ הינו זהה לשיטה הקודמת- כ-60,000 אטמוספירות. עיקרון השיטה מתבסס על מתכת כגון ניקל ,ברזל,או קובלט, אשר נחשפת לטמפרטורה של 1200 מעלות ולחץ גבוה,כך שהיא נמסה בעצמה ותוך כדי גם ממיסה גרפיט,עד שמתקבלת תמיסה של פחמן רווי במתכת.כאשר מורידים את הטמפרטורה ומשאירים אותה באותו הלחץ, הפחמן יתחיל לשקוע בתוכה,אך בעקבות התהליך, התמיסה אינה מסוגלת להכיל כמות  גדולה של גרפיט ,כך שהגרפיט הופך ליהלום.

יהלומים הנוצרים בשיטת "המסה במתכת" יכולים להגיע לגדלים של כ 10 קראט ואף יותר,צבע היהלומים הינו נגזרת של המתכת בה משתמשים, כאשר המתכת המפיקה יהלומים חסרי צבע היא ברזל או מנגניז.כדי לגדל יהלום נקי יותר יש לבצע המסה בטמפרטורה גבוהה יותר. על מנת לגדל יהלומים גדולים, יש להשתמש ביהלומים קטנים כנקודת גרעון(בנוסף לכל התהליך המתואר לעיל) ,כך שבתהליך ההמסה  והקירור ,הם גדלים בצורה מהירה יותר של כחצי קרט ליום ואף יותר. רוב היהלומים המגודלים בשיטה זו הינם צהובים ,וחלקם אף בצבעים שונים כגון ירוק או כחול . יחד עם זאת כיום המגמה היא לגדל רק את אלו חסרי הצבע ,כיוון שקשה יותר לזהות מקורם.

גידול מטאסטבילי ואחרים

טכניקה נוספת לגידול יהלומים , היא הטכניקה הקרויה גידול מטאסטבילי.היתרון של שיטה זו,הוא בכך שאין צורך להגיע ללחץ כה גבוה (בניגוד לשיטת מעבר ישיר).ואף לעיתים מכנים אותה "שיטת לחץ נמוך". השיטה מבוססת על חשיפת גז רויי לטמפרטורה גבוהה ולחץ נמוך ובכך הגז מתעבה ליהלום וגרפיט, ובתוך תהליך זה מכניסים גורמים כימיים שונים אשר גורמים לסילוקו של הגרפיט,ולהישארות יהלום בלבד. כמו כן, ישנה טכניקה נוספת התבססת על אותו רעיון, בו קרן יונים פוגעת בפחמן (אשר נחשף לפעימות של לחץ וטמפרטורה) וגורמת לאטומי הפחמן לשקוע על גופים אחרים ולצפותם.

שילוב שיטות -גידול והמסה 

כיום קיימים שיטות המשלבות  את השיטה הראשונה (המסה במתכת) וגידול מטאסטבילי בלחץ נמוך. יתרון השילוב בין השיטות הוא בכך שניתן לגדל יהלומים גדולים יותר וחזקים יותר. 

next
prev