אתם נכנסים לחנות כדי לקנות טבעת אירוסין. לאחר ששמעתם הסברים שונים אודות יהלומים, סגנונות ועיצובים מיוחדים של טבעות, לפתע המוכרת מציינת בפניכם שיש לה הצעה ממש אטרקטיבית בשבילכם. למעשה, הצעת המחיר תקפה רק ל-24 שעות. מחיר מפתה מאוד לטבעת אירוסין עם יהלום גדול, הזול ב-50% מכל ההצעות שקיבלתם. רק שהמוכרת אומרת בשקט שזה יהלום "משודרג". לכאורה, אין מה לדאוג...
אבל המילה "משודרג" היא למעשה תחליף למילה "מטופל". מטרת המאמר הנ"ל היא להסביר בפירוט את משמעות המושג "מטופל" או "משודרג", והשפעתו על איכות היהלום ויופי הטבעת, וכן גם את מחירו הזול.
עם התפתחות הטכנולוגיה, נוצרו טכניקות לטיפול ולהשבחת יהלומים. ראשית נסביר מדוע בכלל יש צורך בהשבחת היהלום:
לרוב, יהלומים בטבע הינם באיכות נמוכה. כלומר רמת טוהר היסוד שלהם (פחמן) מלאה בזיהומים. כאשר יהלום הינו מושלם מבחינת רמת הניקיון שלו, הרי שרובו ככולו נקי מזיהומים. ה"זיהומים" הללו הינם יסודות אחרים שהתהוו בתוך היהלום במהלך התהוותו. גם כאשר היהלום נקי מזיהומים כאלו, הוא יכול להיות באיכות נמוכה, וזאת כיוון שהופעלו עליו לחצים רבים בזמן התהוותו. לחצים אלו יצרו סדקים בתוך היהלום עצמו. לכן, כאשר סדקים או זיהומים אלו נראים לעין, יש צורך בהעלמתם על ידי טיפולים מסוגים שונים.
מילוי סדקים שברים ובועות פנימיות
כאמור, לעיתים על יהלום בטבע מופעלים לחצים גבוהים הגורמים לעיתים להתפרקותו לגורמים או לסדקים ושברים פנימיים. לאחר שפעולת ליטוש היהלום נסתיימה, ועדיין ישנם סדקים בתוך היהלום שנראים בבירור לעין ישנן שתי אופציות:
האחת היא לשבצו בתוך טבעת זולה, השניה היא לנסות ולהשביחו באמצעות מעבדה המיוחדת לכך.
במעבדה, ראשית יכניסו את היהלום לתוך חומרים כימיים בלחץ גבוה על מנת לנקות את הלכלוך שנמצא בתוך השברים. לאחר מכן, באמצעות תהליך מורכב, יחדירו לתוך השברים או הסדקים שבתוכו חומרים שקופים (לרוב מתכות). בסיום התהליך, לרוב, היהלום יראה נקי לעין הבלתי מזוינת. אך במבט מקרוב באמצעות הגדלה של X8 ניתן יהיה לראות את הטיפול.
הסרת זיהומים
אחת הסיבות העיקריות שבגללן נרצה להסיר את הזיהומים היא צבען. לרוב הזיהומים יהיו בצבע כהה: חום, אפור או שחור. מסיבה זו הם בולטים לעין וניתן לעיתים לראותן בבירור בעין בלתי מזוינת. אחת השיטות הנפוצות ביותר להסירן היא באמצעות קידוח לייזר מדוייק, הפולח את היהלום עד שמגיע למוקד הזיהום. כך נוצרת למעשה תעלה מיקרוסקופית קטנה המגיעה מפני שטחו של היהלום עד לזיהום עצמו. לאחר שנוצרה תעלה זו ע"י קידוח הלייזר, מכניסים את היהלום לתוך מבחנה שמלאה בחומרים כימיים גזיים והם חודרים לתוך התעלה, מגיעים עד הזיהום, ומנקים אותו. לאחר מכן, מכניסים את היהלום לתהליך של "מילוי" על מנת להעלים את התעלה שנוצרה בתוך היהלום כתוצאה מקידוח הלייזר, וגם על מנת להעלים את החלל שנוצר כתוצאה מהסרת ה