למד על דרוג והערכת יהלומים על פי 4 פרמטרים

יהלומים - מבוא

יהלומים - מבוא
יהלומים הינם מינרלים עשויים מהיסוד פחמן (C), אשר התגבשו במעבה האדמה. כאשר לפני שנים רבות, שכבות מסוימות של סלעים שקעו לעומק של 250 ק"מ, ובתנאים אלו נוצרו בתוכם יהלומים. המאפיינים של עומק שכזה (250 ק"מ) הם: לחץ גבוה וטמפרטורה גבוהה, כך שהפחמן המצוי בסלעים הללו הפך בעקבות לחץ וטמפרטורה ליהלומים. בדומה, כאשר מעוניינים כיום ליצור יהלום בתנאי מעבדה, מחקים את התנאים הללו במעין "כבשן" מעבדתי, לתוכו מכניסים פחמן בתצורת גרפיט ומפעילים עליו לחץ וטמפרטורה גבוהים למשך זמן מסויים, עד שמתגבש היהלום. לרוב, יהלומים מצויים בשני סוגי סלעים: פרידוטיטי או אקלוגיטי.

מה שגרם ליהלומים להגיע אל פני כדור הארץ ואל מקומות בהם יד אדם מגעת הם לחצים שדחפו את הסלעים, אשר בתוכם מצויים היהלומים, בדומה לעקרון התהליך של התפרצות הר געש, רק שבמקום לבה,סלעי הקימברליט התפרצו החוצה במה שידוע כ"זרם פירוקלסטי" - גז, אבק ועפר יבשים בטמפרטורות גבוהות. מקומות אלו מכונים לעיתים "אדמה כחולה", זאת כיוון שבאזורים אלו מצוי הסלע "קימברליט" בו ניתן למצוא יהלומים.

לקריאה בהרחבה אודות היווצרות יהלומים

הסלעים הנ"ל אינם מכילים בתוכם רק פחמן, אלא גם יסודות אחרים, כך שבעת היווצרות היהלום, נספחים ליהלום זיהומים אחרים, המשפיעים על תכונות היהלום, ביניהם צבעו וניקיונו של היהלום; כמעט לכל יהלום בטבע ישנן הפרעות הקרויים בעגה הגמולוגית "תכלילים". ככל שמספר התכלילים ביהלום גבוה יותר כך ניקיונו נמוך יותר וערכו קטן יותר, וככל שמספר התכלילים קטן יותר, כך ערכו של היהלום גבוה יותר .


כריית יהלומים

כיום ישנם מספר מכרות בעולם, כאשר המפיקה הגדולה ביותר היא בוטסואנה, השוכנת ביבשת העשירה ביותר ביהלומים - אפריקה . כריית יהלומים נחשבת לעסק יקר ולעיתים אף מסוכן, במיוחד שמדובר על סוגי כרייה שאינם על פני היבשה. כיום כמעט ולא מתגלים מכרות יהלומים חדשים בכלל, לכן חלק גדול מהכרייה נעשה מתחת לפני הים. כרייה זו נחשבת לכריה מסוכנת ומוגבלת. כמו כן, גם כאשר מכרה מסוים הגיע למיצוי בכרייה פתוחה הנקראת "שיטת הבור הפתוח", עוברים לכרייה תת קרקעית בעומק האדמה. סגנון כרייה זה נחשב ליקר ומסוכן, ורק כאשר הפוטנציאל גדול, עוברים לשיטה זו. 

לקריאה בהרחבה אודות כריית יהלומים


ליטוש, חיתוך ועיבוד יהלומים

לאחר תהליך של כרייה ומיון, היהלומים נשלחים לעיבוד. ליטוש יהלומים כולל בתוכו כמה שלבים מרכזיים: שלב ראשון - ניסור היהלומים (לא כל היהלומים מנוסרים). היהלום מנוסר לפי חישוב מדויק על מנת להגיע לרווחיות גבוהה, תוך כדי חישובי גודל, ניקיון וצורה. לדוגמא אם יהלום הוא בצורה של אוקטהדרון (שתי פירמידות בעלות ארבע פאות כל אחת, המחוברות אחת לשנייה בבסיסיהן), הדרך הטובה ביותר להפקת מקסימום רווח, לרוב תהיה על ידי ניסורו לשתי פירמידות כאשר כל אחת מהן תלוטש לגודל מסוים. זאת כיוון שבצורה הגולמית, לא ניתן להפיק יהלום בצורה מסחרית שתניב רווח . ישנם יהלומים גולמיים רבים בצורות אחרות שאינם אוקטהדרון, אלא בצורות: מאורכות, שטוחות ועוד. באם היהלום מיועד לניסור או לא, מסמנים את היהלום ; ע"י עט מיוחדת מסמנים קווי ניסור או את המודל (מודל= צורת היהלום ) שעל פיו היהלום ילוטש. לאחר הניסור , היהלום נשלח לליטוש על גבי אופן יהלומים מיוחד . לוטש היהלומים מתחיל ללטוש את היהלום לחיתוך של 16 פאות בסיסיות (כאשר לוטשים את היהלום לצורת יהלום עגול) בתהליך רב שלבי. בשלבים במוקדמים הלוטש ינסה ללטוש את התכלילים המצויים ביהלום, כך שניקיון היהלום ישתפר. לאחר שמוצו כל האפשרויות לשיפור ניקיון היהלום, ילוטשו

יהלומים - מבוא
next
prev